Eikels kunnen vergiftiging veroorzaken

11 oktober 2015

Eikels kunnen nare vergiftiging verschijnselen veroorzaken. Dit jaar dragen de eikenbomen heel veel eikels. Eikels (vooral groene) en groen eikenblad bevatten gallotannine ofwel looizuur. Deze stof kan bij schapen, geiten, runderen, paarden en honden vergiftigingen veroorzaken.

In de komende maanden kunnen door buien of storm veel eikels in het land terechtkomen. Dan is het verstandig om de dieren niet onder eiken te laten grazen. Vooral geiten en varkens vinden eikels lekker en eten rijpe eikels graag op.

Na opname van grote hoeveelheden onrijpe eikels komen bij alle dieren vergiftigingsverschijnselen voor die gepaard gaan met ernstige maagdarmontsteking. In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor in combinatie met verstopping en bloederige diarree.
Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

Wanneer een dier eikels eet, dan wordt er dus veel looizuur opgenomen en daardoor kan het dier buikpijn en/of diarree krijgen, gaan braken, een stijve gang en verlammingsverschijnselen vertonen, nierfalen krijgen en zelfs dood gaan.
Looizuur ofwel gallotannines binden namelijk eiwitten en ijzer zorgen er voor dat dit neerslaat. Eiwitten zitten volop in een dierenlichaam en ze zijn essentieel voor het functioneren van het lichaam. In het lichaam van een dier zitten eiwitten die bijvoorbeeld het transport van voedingsstoffen verzorgen of van belang zijn voor de bloedstolling. Doordat de eiwitten neerslaan kunnen zij de essentiƫle functies voor het lichaam niet meer verzorgen met alle gevolgen van dien. De etsende werking van de eikels zelf op het maagdarmslijmvlies versterkt dit effect alleen maar.
Door de binding van Looizuur aan ijzer worden er minder rode bloedcellen gevormd en kan er bloedarmoede optreden. Daarnaast kunnen eikels door hun grootte ook simpelweg vastlopen in het maagdarmkanaal van bijvoorbeeld honden en zo verstopping veroorzaken.

Therapie : De gallotannines (looizuur) in het maagdarmkanaal binden met melkproducten of actieve koolstof. Als de nieren het zwaar te verduren hebben door looizuur is het mogelijk blaas- en niercompositum toe te dienen. Tevens is het raadzaam om heel voorzichtig het lichaam op te schonen met bijvoorbeeld levercompositum.