Wat doet een osteopaat?

Een osteopatische behandeling ziet er helemaal niet spectaculair uit, in tegenstelling tot wat de benaming paardenkraker doet vermoeden. Bij de meeste paarden straalt de behandeling alleen rust uit.

Als osteopaat tast ik bij een stilstaand paard het hele paard af, met extra nadruk op de rug, op zoek naar spanningen en blokkades. De plaats en de aard van de spanning verteld waar de oorsprong van het probleem zich bevindt. De spanning kan veroorzaakt worden door trauma of door ophoping van afvalstoffen. Teveel spanning kan uiteindelijk een blokkade veroorzaken. Het probleem dat men ziet in de beweging is meestal secundair, dus hoeft het paard voor dit onderzoek niet uit zijn stal gehaald te worden. Palpatie en testing met de handen geeft een indicatie van de plaats van de blokkades en spanning.

Als een wervel blokkeert of twee wervels t.o.v. elkaar, noemen we dat een segment. Daartussen vertrekt een zenuwtak. Dat segment verstoord deze zenuwtak en deze zenuwtak geeft vervolgens weer informatie door aan de spier. De spier rondom het segment of naast de wervel staat dus altijd onder hogere spanning. Door bepaalde spieren te ontspannen, een gewricht vrij te maken of een wervel te manipuleren(kraken) worden de prikkels en de wisselwerking in het segment weer hersteld. Het paardenlichaam wordt weer in staat gesteld zijn evenwicht te herwinnen en zichzelf te genezen.

De behandelmethode bestaat uit het opheffen van blokkades en het wegnemen van spanning in weefsels. Dit kan door manipulatie van een gewricht uit te voeren of de spanning weg te nemen rondom de organen. Hierdoor wordt het lichaam terug in evenwicht gebracht.

De blinde darm, nieren, lever, al deze organen scheiden afvalstoffen uit. Wanneer een paard deze niet voldoende kan afvoeren, ontstaat er spanning die tot uiting komt in de rug of hals. De meeste paarden zijn gevoeliger rechts dan links. Dit komt omdat links alleen de nier ligt en rechts naast de nier er ook een lever en blinde darm voor afvalstoffen en daardoor extra spanning kan zorgen.

De osteopaat maakt gebruik van de volgende technieken:

  • palperen (voelen, aftasten)
  • testing (testen van de beweeglijkheid van de gewrichten)
  • structurele manipulatie (kraken van een gewricht)
  • fasciale technieken (rekken van de zachte weefsels of bindweefselmassage)
  • positioneren van geblokkeerde segmenten
  • verkramping als gevolg van angst
  • viscerale technieken (aansturing van de beweeglijkheid (darmwerking) in de buikorganen)
  • cranio-sacrale osteopathie (totale zenuwstelsel tussen hoofd en heiligbeen)

De behandeling van het paard

De behandeling duurt ongeveer een half uur tot een uur, afhankelijk van de aard van de klachten. Na de behandeling dient u uw paard enkele dagen rust te gunnen. Geen training of competitie, weidegang of stalrust met stappen is ideaal. Zie ook onder kopje nabehandeling.

  • Binnen 50km vanaf Emst? Dan reken ik geen reiskosten
  • Een behandeling bij mij thuis is voordeliger dan op locatie
  • 4 dieren op 1 locatie? Dan worden geen reiskosten berekend
  • Bent u op een locatie waar ik werk? Gratis 3 minuten check-up